Birgitin puutarha

Ihmeelliset matkani Färsaarille

© Eija Mäkivuoti: Gudmar, Götan mies, 2009 / Gudmar, mannen från Gøta, 2009 / Gudmar, Gøtumaður, 2009 / Gudmar, the Man from Gøta, 2009

© Eija Mäkivuoti: Gudmar, Götan mies, 2009 / Gudmar, mannen från Gøta, 2009 / Gudmar, Gøtumaður, 2009 / Gudmar, the Man from Gøta, 2009

Birgitin puutarha on valokuvataiteilija Eija Mäkivuotin valokuvateos, joka kertoo valokuvin ja lyhyin tekstein moniulotteisen tarinan Färsaarilta, paikasta, jonne ei kuulemma eksy ilman erityistä syytä. Färsaarelaiset itse ajattelevat maansa olevan viimeinen, koskematon paratiisi maan päällä.

Keskellä Atlantin valtamerta asuu omasta maastaan ja sen tuhatvuotisesta historiasta ylpeä kansa, joka vielä pyrkii elämään yhteydessä luontoon. Kirjan valokuvia ja tarinoita taustoittaa Mäkivuotin pitkäaikainen valokuvadokumentaarinen työskentely Färsaarilla erilaisten valokuvausprojektien parissa. Teoksen valokuvat on kuvattu vuosien 2008 – 2014 aikana. Näiden valokuvien ja tarinoiden kautta aukeaa syvempi ulottuvuus Färsaariin ja färsaarelaisiin; se on balladimainen matkakertomus, mutta myös tarina ystävyydestä, maagisesta paikasta, musiikista ja henkisestä kodista, johon nivoutuu maan ja kulttuurin ymmärtämiseen liittyviä mikrotarinoita, niin humoristisia kuin vakaviakin.

Kirjan tarinat on kirjoittanut Eija Mäkivuoti ja osa kirjassa esiintyvistä henkilöistä. Omien tarinoidensa kautta kirjan henkilöt saavat teoksessa oman äänensä. Kaikki kirjan tekstit esitetään kolmella eri pohjoismaalaisella kielellä: suomeksi, ruotsiksi ja fääriksi. Teoksessa on englanninkielinen liite.

Kirjan graafisen suunnittelun ja taiton on tehnyt graafikko Pia Petterson. Färsaarelainen Urd Johannessen on kirjoittanut kirjan epilogin. Kirjan reprotyön teki Petri Kuokka, joka on vastannut monien palkittujen suomalaisten valokuvakirjojen kuvankäsittelystä ja värimäärittelystä. Kirja on tehty ja painettu Suomessa. Teoksen julkaisijana ja tuottajana toimii Eija Mäkivuoti yhteistyössä Färsaarelaisen kustantamon, Sprotinin, kanssa.

Kirja julkaistiin heinäkuussa Färsaarilla 2015 ja Suomessa ja Tanskassa lokakuussa 2015. Kirja esiteltiin Färsaarilla julkaisutapahtumien kautta. Julkaisutapahtumien yhteistyökumppanina Färsaarilla toimi Upp við Hornunum ja Suomessa Kulturkontakt Nord, Aineen taidemuseo sekä Tjaldur - ystävyysseura Suomi-Färsaaret ry. Tanskassa kirja esitellään Kööpenhaminan kulttuurien yön yhteydessä Føroyahusiðissa.

Eija Mäkivuoti (s. 1972) on Helsingissä asuva TornioHaaparannasta kotoisin olevan valokuvataiteilija. Hän tekee pitkäaikaisia valokuvadokumentaarisia projekteja, työskentelee erilaisissa poikkitaiteellissa taideprojekteissa ja -ryhmissä sekä kuvaa esittävää taidetta kuten performanssitaidetta ja musiikkia. Mäkivuoti on opiskellut valokuvausta Lahden Ammattikorkeakoulussa (Muotoiluinstituutissa) ja on myös koulutukseltaan kuvataiteilija. Mäkivuoti on Valokuvataiteilijoiden Liiton jäsen.

Tukijat Pohjoismainen kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse, Tjaldur - vänskapsföreningen Finland-Färöarna r.f., Letterstedtska Föreningen, Mentanargrunnur Landsins (Färsaaret), Tórshavnar kommuna (Färsaaret), mesenaatti.me joukkorahoitus ja Nordisk-Baltiska Mobilitetsprogrammet för kultur.

Yhteistyökumppanit Pia Pettersson, Petri Kuokka / Aarnipaja, Turid Nolsøe, Upp Við Hornunum.

Julkaisija Färsaarilla Sprotin.

Copyright ja tuotanto Eija Mäkivuoti.

Painetaan Suomessa Lönnberg. Helsinki 2015.

ISBN 978-99972-1-146-0

128 sivua; 105 värivalokuvaa; 297 x 200 mm, kovat kannet (käsinsidottu).

Kielet: suomi, ruotsi ja fäärinkieli (englanninkielinen liite).

Rajoitettu 1. painos.