Birgits trädgård

Mina märkliga resor till Färöarna

© Eija Mäkivuoti: Pimeä #4 (Velbastður), 2014 /  Mörkt #4 (Velbastður), 2014 / Myrkur #4   (Velbastður), 2014 / Darkness #4   (Velbastður), 2014

© Eija Mäkivuoti: Pimeä #4 (Velbastður), 2014 / Mörkt #4 (Velbastður), 2014 / Myrkur #4 (Velbastður), 2014 / Darkness #4 (Velbastður), 2014

Birgits trädgård är fotokonstnär Eija Mäkivuotis fotobok, som i fotografier och korta texter berättar en mångfacetterad berättelse om Färöarna, en plats som man inte kommer till utan speciell anledning. Färingarna själva ser sitt land som det sista orörda paradiset på jorden.

Mitt i Atlanten lever ett folk som är oerhört stolt över sitt land och dess 1000-åriga historia. De strävar efter att leva i samklang med naturen. Fotografiernas och texternas bakgrund ligger ett mångårigt dokumentariskt arbete som Mäkivuoti gjort inom olika fotoprojekt på Färöarna. Fotografierna i boken har tagits under åren 2008 – 2014. Fotografierna och texterna öppnar en fördjupad syn på Färöarna och färingarna. Samtidigt som boken är en ballad och en reseberättelse med många röster, är den också en berättelse om vänskap, magiska platser, musik och om ett hem för själen. Allt detta binds samman med mikroberättelser, både humoristiska och allvarliga, som breddar förståelsen för landet och dess kultur.

Bokens berättelser har skrivits av Eija Mäkivuoti och av de som porträtterats i boken. Genom sina egna berättelser får de porträtterade personerna en egen röst. Bokens alla texter presenteras på tre nordiska språk:  finska, svenska och färöiska. Fotoboken har också en översättning till engelska.

Grafiker Pia Petterson har ansvarat för grafisk design och layout. Färiska Urd Johannessen har skrivit en epilog. Bokens reproarbete har gjorts av Petri Kuokka, som ansvarat för bildbehandlingen för många prisbelönade finländska böcker om fotokonst. Boken är gjord och tryckt i Finland. Boken publiceras av det färiska förlaget Sprotin.

Boken publicerades på Färöarna i juli 2015 och i Finland och i Danmark i oktober 2015. Publikationsevenemanget på Färöarna arrangerades i samarbete med Upp við Hornunum och i Finland i samarbete med Kulturkontakt Nord, Aines konstmuseum samt Tjaldur - vänskapsföreningen Finland-Färöarna r.f. I Danmark hålls evenemanget i samband med Köpenhamns kulturnatt på det Färöiska huset (Føroyahusið).

Eija Mäkivuoti (f. 1972) är fotokonstnär från Helsingfors. Hon arbetar med långvariga fotodokumentariska projekt, i olika tvärkonstnärliga projekt och -grupper samt fotograferar också scenkonst, som performance och musik. Mäkivuoti har studerat fotografi på Lahtis Yrkeshögskola (Design Institut) och är utbildad som visuell konstnär. Mäkivuoti är medlem i Fotokonstnärernas Förbund i Finland rf.

Boken har erhållit stöd från Nordiska kulturfonden, Svenska kulturfonden, Eugène, Elisabeth och Birgit Nygréns stiftelse, Tjaldur - vänskapsföreningen Finland-Färöarna r.f., Letterstedtska Föreningen, Mentanargrunnur Landsins (Färöarna), Tórshavnar kommuna (Färöarna), mesenaatti.me crowd funding och Nordisk-Baltiska Mobilitetsprogrammet för kultur.

Samarbetspartners Pia Pettersson, Petri Kuokka / Aarnipaja, Turid Nolsøe, Upp Við Hornunum.

Publicerad på Färöarna av Sprotin.

Copyright och produktion Eija Mäkivuoti.

Trycks i Finland Lönnberg 2015.

ISBN 978-99972-1-146-0

128 sidor; 105 färgfotografier; 297 x 200 mm, hårda pärmar (hand bunden).

Språk: finska, svenska och färöiska (översättning av texter till engelska).

Begränsad 1. förlaga.